Door de coronacrisis liggen overal in Europa de competities stil. Dat heeft invloedd op fitheid, maar spelers kunnen ook nie t meer laten zien wat ze waard zijn.

Clubs hebben ook minder te besteden, omdat de inkomsten in de tweede helft van dit seizoen nu nagenoeg wegvallen.

In de Eredivisie verliezen spelers zo gemiddeld 25 procent aan waarde, zo blijkt uit een KPMG rapport

Transfervrije spelers spinnen, financieel gezien, garen bij de malaise; omdat zij gratis een nieuw contract aan kunnen gaan zijn zij interessanter.

Voetballers hebben sinds begin dit jaar flink aan waarde verloren. Dat is een direct gevolg van de coronapandemie. In de Eredivisie hebben spelers gemiddeld zo al bijna 25 procent van hun waarde verloren.

Niet alleen kon er door de coronacrisis lange tijd niet getraind worden, competities werden stilgelegd en moeten straks misschien zonder publiek gespeeld worden. Dat zorgt voor een flinke inkomstenderving die direct invloed heeft op hoeveel een club te besteden heeft.

De waardedalingen worden voorgerekend in een rapport van Football Benchmark, een team van accountancy- en adviesbureau KPMG.

Het rapport noem naast het teruglopen van de bestedingsruimte bij clubs ook de verminderde fitheid van spelers en het feit dat de voetballers nu niet kunnen laten zien wat ze waard zijn als redenen voor het waardeverlies van spelers.

Uit het rapport blijkt verder dat er drie Nederlanders in de top 20 van waardevolste spelers voorkomen.

Zoveel verliezen de drie waardevolste Nederlandse spelers aan waarde

De drie waardevolste in de Eredivisie opgeleide spelers zijn Virgil van Dijk (plaats 13), Frenkie de Jong (14) en Matthijs de Ligt (20). KPMG rekent voor hoe de waarde van deze spelers beïnvloedt wordt door de crisis in twee verschillende scenario's. Dat ziet er zo uit:

In scenario 1 wordt er in het huidige seizoen in hun competitie niet meer doorgespeeld. Scenario 2 is een competitie waarin straks de competitie wordt hervat maar "binnen de muren", dus zonder publiek.

De waardedaling zal in de praktijk ondanks alles toch weinig invloed hebben op de echte topspelers, zo stelt sportmarketeer Frank van den Wall Bake tegenover het Financieele Dagblad. "Het rapport houdt geen rekening met de emoties in het voetbal".

Volgens het rapport is de waarde van de Ajax-middenvelder Donny van de Beek gedaald naar 41,8 miljoen euro. "Voor dat bedrag laat Ajax hem niet gaan", denkt Van den Wall Bake.

KPMG stelt in het rapport dat sommige spelers ook zouden kunnen profiteren van de crisis in de sportwereld. Spelers zonder contract, die gratis getekend kunnen worden, zullen bijvoorbeeld meer gewild zijn. Clubs zullen namelijk op zoek gaan naar koopjes die hun teams toch sterker maken.

Daarnaast verloor een speler als Frenkie de Jong wel veel waarde, maar hij heeft ook veel tijd zijn prijs weer op te krikken. "Ook daarom is hun marktwaarde zo hoog", zo illustreert Paul Adriani, manager in de digitale adviestak van KPMG in het FD de situatie op de spelersmarkt.

Akkoord over collectieve salarisreductie

De coronacrisis vraagt om vergaande maatregelen van clubs en voetballers. Binnen het betaald voetbal is donderdag een salarisreductie afgesproken. Werkgeversorganisatie FBO, spelersvakbonden VVCS en ProProf en vakvereniging Coaches Betaald Voetbal bereikten daarover een akkoord.

Het pakket aan maatregelen bevat enkele aanbevelingen, waaronder deze salarisreductie. Die begint vanaf 2,5 procent voor jaarsalarissen voor meer dan 25.000 euro bruto per jaar, oplopend naar maximaal 20 procent.

De voorgestelde reductie in salarissen moet het betaald voetbal op jaarbasis zo'n 35 miljoen euro besparen.

Daarnaast zijn er ook bindende afspraken, zoals een verlaging van het verplichte aantal contractspelers in de Eerste Divisie naar 14 voor het komende seizoen, dat was eerder 16.

Lees over voetbal ook: